Klachten ten gevolge van een artrose

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit het kraakbeen van gewrichten slechter wordt. Het kraakbeen is een dun laagje weefsel dat ervoor zorgt dat onze botten heel soepel over elkaar kunnen bewegen. Artrose leidt tot een verminderde bewegingsruimte in het gewricht en een verminderd vermogen om (schok-) belasting op te vangen. Daarnaast kan het omringende gewrichtskapsel sneller geïrriteerd raken.

Oorzaken van artrose
Nagenoeg iedereen krijgt op latere leeftijd in meer of mindere mate te maken met artrose. Daarnaast zijn overgewicht, overbelasting of beschadiging door een ongeval risicofactoren die het ontstaan van artrose kunnen versnellen.

Klachten ten gevolge van artrose
Artrose komt met name voor in de gewrichten die veel belasting moeten opvangen, zoals de knieën en heupen. Lopen kan hierdoor moeizaam en pijnlijk worden. Typerend voor artrose is stijfheid bij het opstaan; het lichaam heeft dan immers een nacht lang niet bewogen. Ook in de onderrug en nek of komt slijtage voor. Hierdoor kunnen klachten zoals rug- en nekpijn ontstaan, maar ook uitstralingsklachten omdat zenuwen tussen de wervels minder ruimte hebben.

Behandeling van rug- en nekartrose
De chiropractische behandeling van artrose richt zich met name op het verbeteren van de bewegingsfunctie van uw gewrichten. Vooral bij de rug- en nekklachten kan ondanks bestaande slijtage vaak nog een aanzienlijke verlichting van klachten worden bereikt. Hiervoor kunnen verschillende bewegingstechnieken worden gebruikt. Daarnaast kunnen wij u oefeningen geven zodat u zelf de gewrichten zo soepel mogelijk kan houden. Tot slot krijgt u gerichte adviezen welke vormen van lichaamsbeweging voor u geschikt zijn. Want gezonde beweging heeft juist bij artrose een beschermende werking!