Whiplash

Wat is een whiplash?
Een whiplash is een nekblessure die kan ontstaan als het hoofd een heftige slingerbeweging maakt ten opzichte van het lichaam. De oorzaak is meestal een verkeersongeluk. In de volksmond wordt met whiplash vaak de verzameling van klachten bedoelt die enkele maanden na een dergelijk ongeluk kunnen optreden (whiplash syndroom):

  • Nekpijn en stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Concentratie- en geheugen problemen

De hersenen raken geleidelijk ontregeld
In eerste instantie beperken de klachten zich meestal tot spierpijn en een stijf gevoel in de nek. Deze klachten herstellen vaak binnen een paar weken en gelukkig blijft het voor veel mensen daar dan bij. Helaas ontstaan in sommige gevallen na enkele weken opnieuw klachten, die een stuk hardnekkiger blijken te zijn. Dit heeft te maken met het feit dat de nek een hele belangrijke rol speelt in bewegen, evenwicht en houding. Door de oorspronkelijke nekblessure ontstaan er vermoedelijk problemen met het verwerken van de informatie die het zenuwstelsel uit dit gebied verzamelt. Hierdoor raken de hersenen, de centrale computer van ons lichaam, heel geleidelijk ontregeld met de typische whiplash klachten tot gevolg.

Snel ingrijpen voorkomt problemen op termijn
Het liefst zien wij whiplash slachtoffers zo snel mogelijk na het ongeval. Door de nekblessure in de kiem te smoren, voordat het zenuwstelsel ontregeld raakt, zijn problemen op termijn te voorkomen. Indien er al sprake is van het whiplash syndroom zijn er ook mogelijkheden om de klachten (deels) te verminderen. Met gedoseerde behandeltechnieken kunnen we de bewegingsvrijheid van uw nek verbeteren. Specifieke coƶrdinatie oefeningen helpen om te leren uw nek weer veilig en efficiƫnt te bewegen. Whiplash is een lastig probleem, maar het is gelukkig zeker niet uitzichtloos!

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK MAKEN